Brussen en (jonge) mantelzorgers

 

Deels door mijn eigen ervaring en deels ook door middel van de opleidingen en trainingen die ik heb gevolgd, hebben de thema's

 

Brussen

Jonge Mantelzorgers

 

een speciaal plekje in mijn praktijk gekregen.

Brussen zijn kinderen die opgroeien in een gezin waar een andere broer of zus een verstandelijke of lichamelijke beperking of een (chronische) ziekte heeft. Als de brus ook met zorgtaken te maken krijgt, is hij ook een mantelzorger. Overigens maken deze broers en zussen zich vaak zorgen, zonder dat ze fysiek moeten bijdragen aan de zorg voor hun zieke huisgenoot. 

 

Jonge mantelzorgers zijn goed in het zichzelf wegcijferen. Ze zijn een kei in zich aanpassen aan veranderende situaties. En ze hebben vaak een enorm empathisch vermogen. Ook nemen zij vaak een rol over in het gezin die eigenlijk niet bij het kind hoort. Deze kwaliteiten hebben ook een keerzijde. In mijn praktijk ben ik een veilige plek voor kinderen, tieners en jongvolwassenen om hun verhaal over de thuissituatie te delen. 

Als moeder van een kind met een verstandelijke beperking en als zus van een te jong gestorven broer met daaraan voorafgaand een lang ziekteproces, herken ik deze situaties en is er niks te gek om met me te delen. Ook ben ik nu volwassen 'schoon-brus' van mijn zwager. Als coach kan ik de thuissituatie niet veranderen. Maar in mijn praktijk is er veel aandacht voor de situatie en kunnen we samen werken aan een manier waarop het voor de brus/jonge mantelzorger of voor jou als ouder wel wat passender wordt. En soms is een oprecht luisterend oor al voldoende.

 

Mijn kennis en ervaring zet ik ook graag in op scholen, in zorgorganisaties en bij iedereen die het maar horen wil. Aandacht  voor en informatie over deze doelgroep is ongelooflijk belangrijk.

 

Kijk voor meer info ook onder tabblad:

Rouw en verlies

Aankondiging Workshops voor ouders en hun jonge mantelzorger(s)

 

De voorbereiding van workshops voor ouders en hun jonge mantelzorger(s) is gestart. Aan de inhoud wordt nog gewerkt. De workshop zal bestaan uit twee tot drie bijeenkomsten, samen met andere ouders en kinderen (kleine groep). De bijeenkomsten plannen we in gezamenlijk overleg.

 

Tijdens de bijeenkomsten is er tijd voor elkaar en tijd voor jezelf. De gelegenheid om tot elkaar te komen wordt gecreëerd en van daaruit kan en mag alles aan bod komen. Naast een informatief gedeelte is er ook tijd voor creatieve en actieve activiteiten. 

 

Wil je als eerste weten hoe de workshops eruit komen te zien? Laat dan een berichtje achter via het contactformulier op deze website. Heb je wensen voor de inhoud van de workshops? Dan hoor ik dat graag.

 

Aanmelden om op de hoogte te worden gehouden, is geheel vrijblijvend. Het verplicht je niet om aan de workshops mee te doen als het toch niet is wat je zoekt.